Årsta slott

Årsta slott

Årsta ligger tre mil söder om Stockholm i Österhaninge kommun vid den innersta delen av Mysingen mellan Södertörn och Gålön i härliga Hårsfjärden i Södermanland.hotell i Haninge Årsta slott är en mycket härlig plats nära Årsta Havsbad och har anor från medeltiden då Årsta var centrum för den Tyska orden i Sverige. Dagens slott är från cirka år 1660. Här bodde den mycket kända författarinnan Fredrika Bremer. Hennes underbara våning och slottet visas på söndagar under hela sommaren av guider från det välkända Årstasällskapet för Fredrika Bremer studier. På somrarna kan du även avnjuta en fantastisk räkfrossa på slottet och en solig sommarkväll här är mycket svårslaget!
Vill du läsa mer om Årsta slott kan du klicka här.

När vi ändå skriver om slott måste vi ju också nämna Stockholm slott som om även om det inte ligger i Haninge är väl värt ett besök och här hittar du tips om det. Stockholms slott eller Kungliga slottet är det officiella residens och stora kungliga palats av vår kungliga familj (den faktiska hemvisten för kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia är på Drottningholms slott). Stockholms slott ligger på Stadsholmen, i Gamla Stan i huvudstaden Stockholm. Som grannar har den riksdagsbyggnaden och Storkyrkan. Palatset används för representativa syften av kungen medan han utför sina plikter som statsöverhuvud.

Den södra fasaden står inför den stora Slottsbacken, östra fasaden gränsar mot Skeppsbron, en imponerande kaj passerar längs det östra vattnet i den gamla staden, på den norra fronten hittar du Lejonbacken, ett system av ramper uppkallade efter Medici med lejonskulpturer på stenräcken, och de västra vingarna gränsar mot det öppna utrymmet Högvaktsterrassen.